ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ ПАЛИЛУЛЕ
10.05.2014


У организацији нишког Дома здравља, уз подршку Градске општине Палилула, на платоу испред Нишког културног центра, одржан је први овогодишњи “Базар здравља”, где су грађани могли да провере своје здравствено стање мерењем крвног притиска, шећера у крви, мерењем телесне тежине и висине. Такође је обележен и Међународни дан физичке активности.

На првом овогодишњем Базару здравља, који је одржан у Градској општини Палилула, на платоу испред Нишког културног центра, тим Дома здравља пружио је више стотина бесплатних медицинских услуга, чиме је и остварен циљ овог пројекта – промоција добре примарне здравствене заштите за све грађане. Град Ниш учиниће све да се превенција подигне на виши ниво чиме би се смањили трошкови лечења, рекао је овим поводом градоначелник Ниша, проф др Зоран Перишић. О значају ових активности за грађане општине и сарадњи са здравственим установама говорио је и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула.

Провера шећера у крви, мерење крвног притиска и лекарски савети, бесплатно су били доступни грађанима са подручја општине Палилула. Циљ првог овогодишњег Базара здравља је подизање свести и бриге о очувању здравља становника, истакао је доц.др Милорад Јеркан. Бесплатни превентивни прегледи у нишким насељима, без здравствене станице, наставиће се и наредних месеци, кажу у управи Дома здравља.

Оливера Радуловић, из Института за заштиту здравља у Нишу, подсетила је да се сваке године 10.маја обележава и Међународни дан физичке активности.
Промовисање здравих стилова живота, подстицање грађана да брину о свом здрављу, подршка у ослобађању од штетних навика и заштита од заразних болести као и едукација о важности превентивних здравствених прегледа, најављено је, биће и даље приоритет Града. Дом здравља овакве “Базаре здравља” органузује више пута годишње. Са овом праксом ће наставити. Подаци истраживања говоре да ови садржаји утичу на мењање лоших животних навика код Нишлија, истакли су организатори и домаћини првог “Базара здравља”.